Takläggning vid takbyte 

Att veta när det är dags att byta taket och utföra en takläggning kan vara lite svårt. Faktum är att det har visat sig att många takpannor håller betydligt mycket längre än vad man först trodde. Framförallt om taket underhålls på rätt sätt och sköts ordentligt kan takets livslängd vara riktigt lång. 

När är det dags för takbyte? 

Hur lång hållbarhet ett tak har beror på flertal olika faktorer, kolla mer på gbgtakochfasad.se. Bland annat kan livslängden bero på vilket slags material det är. Papptak är det material med kortast livslängd på 15-20 år. Takpannors livslängd är cirka 30 år och bandtäckt plåt håller i cirka 40 år. Värt att nämna är att denna uppskattade livslängd kan öka betydligt mycket i och med korrekt skötsel och underhåll. Det kan dock vara bra riktlinjer att utgå efter. Om du har ett tak med solceller kan ditt tak behöva bytas ut i ett tidigare skede. Anledningen till detta är att det är bra om solcellerna och taket ligger i samma fas gällande livslängd. 

Underhållsbesiktning av taket 

Om du misstänker att ditt tak är i behov av service eller att bytas ut helt kan det vara en bra idé att du kontaktar en besiktningsman som kan genomföra en underhållningsbesiktning av ditt tak. Utifrån besiktningen får du en objektiv bedömning av ditt tak och rekommendationer på vidare åtgärder. Detta rekommenderas att göra då och då om den förväntade livslängden på ditt tak har gått ut. Hustak

Kontakta professionell takläggare för din takläggning 

Om du utifrån en besiktningsmans rekommendationer eller efter egen inspektion tar beslutet att det är dags att byta ut taket och genomföra en takläggning gäller det att ta hjälp av en pålitlig takläggare. Nyckeln till att hitta en bra takläggare är att kontrollera att de är certifierade för att arbeta i branschen och har erfarenhet och kunskap av branschen. Eftersom takläggning inte är något som behöver genomföras för jämnan är det något som många är med om någon enstaka gång i livet. Därmed kan det vara svårt att veta vad som är ett rimligt pris för en takläggning. För att hitta den takläggare som är mest prisvärd kan du jämföra olika takläggare med varandra. Begär in offerter från ett antal olika företag och ta god tid på dig när du läser igenom dem och jämför dem med varandra. Stirra dig inte blind på slutpriset, var uppmärksam på olikheter mellan vad offerterna inkluderar och hur de är utformade. Be om referenser och kontakta dessa för att skapa dig en bred uppfattning om vilken service och kvalité du kan förvänta dig av vardera takläggare. Utifrån all information du samlat på dig kan du ta ett bra beslut av en lämpligt takläggare utifrån dina behov och förutsättningar.