Renovera köket? Trenderna som är starka 2020

Flera av de trender som finns inom köksrenovering har vuxit fram över tid. Förändringar i trenden kan exempelvis bero på nya växande krav på köket i sin helhet likväl som digitalisering eller starka samhällstrender. Det är även vad som framförallt styr de trender som kan ses under 2020.

Digitaliseringen tar ännu ett steg in

Det digitala köket är inte något nytt. Det är trend som har varit stark i flera år och som vuxit sig ännu starkare under 2020. De som planerar en köksrenovering med köksrenoveringstockholmslän.se idag skapar ofta något digitalt inslag i köket. Det kan USB-uttag ovanför diskbänken likväl som produkter inom det ”Smarta Hemmet”. Produkter som kan styras via appar, känner av fukt eller exempelvis kan ge förslag på dagens meny.

En stark miljömedvetenhet – även inom köksrenovering

Miljömedvetenheten har verkligen ökat under de senaste åren och detta återspeglas inom de flesta branscher. Inom transport växer flera olika eldrivna fordon fram och återbruk är en självklarhet. Det är därmed självklart något som även påverkar en del val inför en köksrenovering. Tillverkare av köksinredning har exempelvis fått allt fler förfrågningar om de kan erbjuda produkter som har minimal miljöpåverkan.

Genom att återbruk och second hand växer i popularitet är det även något som kan ses i inredningen. Att däremot behålla en gammal frys är helt fel väg att gå då dessa kan dra betydligt mer energi än dagens modeller. Vilka produkter som köps in via en second hand butik påverkar inte direkt hur en köksrenovering sker då det snarare är inredning som köps i dessa butiker. När det kommer till vitvaror är det många som väljer att köpa nytt.

Trä, naturnära, avslappnande

Sett till material och nyanser är det framförallt trä och naturinslag som växer i popularitet. Det ska vara rogivande och lugnande att vara i köket. En plats att trivas i även i en för övrigt stressig tillvaro.

Gemenskapsytorna blir fler

En köksrenovering – kan vara en vardagsrumsrenovering…

Med öppna planlösningar är det inte självklart vad som är vardagsrum eller kök. Dagens renoveringar skapar ofta öppnar ytor och planlösningar. Framförallt smidigt i mindre bostäder för att inte köket ska upplevas litet och trångt. Men det är även mycket vanligt att skapa öppna planlösningar vid större bostäder.

Framförallt har gemenskapsytorna flyttats in i köksavdelningen. Ytor där man kan umgås oavsett om det är över en bit mat, för att göra läxor eller lägga ett pussel. Ett exempel är köksön som idag har betydligt fler funktioner än att vara arbetsyta och förvaring för köksredskap.

Även förvaringsytorna blir öppnare

Det är inte bara gemenskapsytorna som blir fler – det gäller även de öppna förvaringsytorna. Kastruller, korgar, handdukar med mera läggs allt oftare i öppna hyllor. Dessutom behöver dessa hyllor inte nödvändigtvis enbart innehålla saker till köket. Det är inte ovanligt att en hylla som står nära köket, i en lägenhet med öppen planlösning, både har böcker, konserver, kastruller och sällskapsspel. Gränsen för vad som är kök och vad som är vardagsrum är som sagt utsuddad för länge sen.

Vilka trender följer du vid din köksrenovering?