Köpa båt för första gången 

Det här med att köpa båt har blivit mer populärt under senare år, men innan du köper en båt för första gången är det en hel del saker du bör tänka på. Om du aldrig varit ute till sjöss innan är det bäst att gå en utbildning, så du sedan kan behärska reglerna till sjöss. Här nedan finns det några bra tips på vad du bör tänka på om du tänkt köpa en båt. 

 

Navigationskurser 

Det är alltid bra att gå en kurs i sjövägsregler, navigation och säkerhet till sjöss, och skaffa ett förarintyg för båt innan du bestämmer dig för ett båtköp och klicka för propeller. Det finns kurser på distans, på nätet att välja mellan, och när du gått en sådan kurs, kan du känna dig mer säker ombord. Det är inte bara du som är nybörjare som kan gå en sådan kurs, utan de passar även för dig som haft båt länge och vill ha en uppdatering. 

 

Lämplig båttyp 

Innan du köper en båt bör du tänka igenom vilken sorts båt du vill ha, vilken båt du kan behärska och din ekonomi. Ska du använda båten för längre resor på havet, eller bara för dagsturer i skärgården. En mindre motorbåt räcker mycket bra för kortare turer, men om du däremot tänkt ligga ute under flera dagar och nätter, är det lämpligare med en motorbåt som har kabin eller en segelbåt med kojer. 

 

Ny båt eller begagnad 

Första gången som du köper båt kan det vara bättre att köpa en begagnad, för du vet inte om sjölivet är något för dig förrän du varit ute på sjön. En begagnad båt behöver inte vara sämre än en ny, men den är i alla fall betydligt billigare. Båtar som Nimbus och Maxi är kända märken som har höga andrahandsvärden, de är mycket eftertraktade, både som nya och begagnade. 

 

Ekonomi 

Du bör givetvis tänka igenom din ekonomi innan du köper en båt, det är inte bara båten som kostar. Underhåll, bränsle, försäkring och en båtplats på land under vinterhalvåret kostar pengar. Om du inte har en bostad som du kan belåna för att köpa en båt, kanske du måste ta ett lån. Kolla i så all upp flera olika låneförmedlare och jämför räntan, det kan du tjäna mycket pengar på. 

 

Vem du ska köpa båten av 

Fundera extra noga på vem du ska köpa båten av. Det finns många privatpersoner som säljer och då kan du göra ett bra köp, genom att diskutera priset med ägaren. Det är dock tryggare att köpa en båt av en båthandlare eftersom de måste följa konsumentlagarna, och får inte sälja en båt som det är fel på. Skulle det ändå vara så kan du som köpare häva köpet om båten inte motsvarar dina förväntningar.