Lantlig badrumsdröm – så lyckas du

Ett lantligt badrum hör hemma i ett hus på landet men stilen har också blivit populär på andra håll – till exempel i lägenheter och lyxiga våningar. Den lantliga stilen kan skilja sig efter tycke och smak men det finns några saker som verkligen sätter den rätta känslan. Här kan du läsa mer om hur du får till den lantliga drömmen när du ska genomföra en badrumsrenovering – vare sig din bostad ligger på landet eller centralt mitt inne i stan.

Materialvalen till din badrumsrenovering

För att få till en lantlig stil vid en badrumsrenovering så kommer materialvalen spela en avgörande roll. Kakel och klinker finns idag i dom flesta stilar men det finns även andra material som man faktiskt kan använda vid en badrumsrenovering.

Väggar – Väggar i ett badrum kan vara lite svårt eftersom det förekommer både vatten och fukt i rummet. Många tror dock inte att man kan välja trä som material vid en badrumsrenovering men faktum är att man kan det.

Träpanel på väggarna passar ypperligt för att få till den lantliga känslan – även om man såklart inte kan ha det över allt. I dusch och andra så kallade våtzoner kommer man behöva välja något annat – förslagsvis ett klassiskt, vitt kakel.

Golv – Även golvet kan till viss del vara i trä i ett badrum men med tanke på att man ofta går runt med våta fötter på golvet är det kanske inte det bästa valet. Satsa hellre på klinker med något vackert mönster – här finns oroligt mycket att välja bland.

 Tak – Precis som med väggar och golv är materialvalet viktigt till taket vid en badrumsrenovering. Trätak fungerar i stora delar av rummet och en fördel med det är att det är enkelt att fälla in spottar som belysning om man skulle önska.

Blanda gammalt och nytt

För att få till den lantliga känslan vid en badrumsrenovering kan det vara klokt att inte enbart köpa nya saker när det kommer till möbler och inredning för badrumsrenovering. Ett bra tips är att bygga en egen handfatskommod – till exempel av ett gammalt pottskåp eller liknande. Även andra förvaringsmöbler kan bryta av snyggt om dom är gamla och kanske inhandlade på loppis eller auktion.

Vissa saker bör man dock köpa helt nya – till exempel blandare. Sådana finns dock att hitta i gammal stil, vilket passar bra i ett lantligt badrum.

Detaljer som gör skillnad

Det sista tipset för ett lantligt resultat av en badrumsrenovering är att satsa lite extra på att hitta detaljer som verkligen gör skillnad. Två viktiga exempel är badrumsspegeln som ska hängas ovanför handfatet men också belysningen. Spegeln kan, likt andra inredningsdetaljer och möbler, med fördel inhandlas på loppis, auktion eller liknande. Med belysning kan det däremot vara bra att köpa sådant är avsett att användas just i badrum eftersom är det väldigt viktigt med säkerhet när det kommer till el och fukt.

Det finns dock mycket belysning att hitta i just lantlig stil och när din badrumsrenovering är helt klar kan man också inreda med små saker så som smyckeskrin, klädhängare, korgar för förvaring och annat som gör att den rätta känslan infinner sig.