Håll dig frisk på resan med desinfektion 

Äntligen håller Sverige och omvärlden på att öppna upp så att vi kan börja resa igen. När du reser, i Sverige eller utomlands, är det ändå viktigt att du tänker på din handhygien och undviker att bli smittad av sjukdomar. 

Handdesinfektion i handväskan 

Det enklaste sättet att hålla sig ren om händerna är genom att tvätta händerna så ofta du kan, men också genom att alltid ha handdesinfektion i handväskan eller ryggsäcken. Då kan du alltid rengöra dina händer, https://www.ad-medical.se/. Smartast är att ha en liten flaska med handdesinfektion med sig, vare sig du ska till jobbet, shoppa på stan eller åka på en weekendresa till Köpenhamn. Om du är orolig att din flaska ska råka öppnas och sprida handgel eller vätska i din väska, kan du lägga den i en plastpåse. Om du inte har en zipbag kan du passa på och ta en zipbag på flygplatsen. Du måste ju ändå visa upp din handdesinfektion och andra saker när du går genom säkerhetskontrollen. Behålla sedan zipbagen. Med zipbagen så kan du alltid känna dig trygg med att det är torrt och rent i din väska. 

På hotellrummet 

Förvisso är ditt hotellrum städat när du kommer dit, men det kan ändå vara klokt att desinfektera delar av rummet för att vara på den säkra sidan. Desinfektera handtagen på dörren och toaletten. Kommer du att titta på tv? Rengör alltid tevedosan. Då känns rummet fräscht och du minskar risken för både corona och andra sjukdomar.  

Under resan 

Med handdesinfektion i väskan kan du enkelt rengöra både händer och sätet du sitter vid på flyget, bussen och tåget. Ta lite handdesinfektion på en näsduk och rengör alla delar av plast och trä, som armstödet och bordet. Det gäller särskilt om du sitter på ett trångt flyg. Att rengöra handlar inte bara om att undvika covid, utan även magsjuka och andra sjukdomar som du kan råka ut för. Sitter du nära en annan person som inte har handdesinfektion kan du också erbjuda en dropp gel. För både din och den andra personens hälsa. 

På restauranger och kaféer 

När du ska äta ute är det klokt att desinfektera bordet. Inte bara ovansidan, utan även närmaste centimetrarna under bordskanten där du sitter. Vi har en tendens att röra mycket mer än vad vi tänker på. Det största problemet i restaurangen är inte själva bordet, när du sitter still. Risken för covid är störst när du står i en kö och är nära människor. På ett kafé eller en restaurang har du möjlighet att själv välja vilket avstånd du håller till människor. Vintertid är det klokt att även hålla avstånd för att minska risken för influensa.